26 March 2013

‘Alive’ de Pearl Jam


Pearl-Jam-Stickman
Aquest és el símbol per excel.lència de Pearl Jam, banda nord-americana nascuda a Seattle al 1991. Aquesta imatge fou la portada del primer senzill, titulat ‘Alive’, que van traure allà per 1992. El dibuix en si sempre m’ha semblat bastant bàsic. Em sorprén, com a seguidor incansable del conjunt liderat per Eddie Vedder, que els seus fans es puguin tatuar aquesta icona. No és molt maco en comparació amb les grans ilustracions que utilitzen artistes com els germans Ames per a plasmar l’artwork dels seus discos o els pósters dels seus concerts.
La lletra de la cançó. Himne absolut i generacional pels amants del grunge, és meitat autobiogràfica i meitat ficticia. El vídeo fou filmat el 3 d’agost de 1991 durant un concert del grup al RKCNDY de la seva ciutat. Va perdre el premi a millor clip de la MTV a l’any 1992 davant “Smells Like Teens Spirit” dels desapareguts Nirvana.
Tot i la seva simplicitat és molt revelador quant a la força i el poder de trasnmetre que demostra. Senzill i eloquent aquest ninot es veu arreu del món com el símbol 100% de Pearl Jam. Simple però impactant.
Cercant informació sobre aquest minimalista ninot he trobat que beu directament dels anomenats stickman. Els homes stick són de les primeres representacions simbóliques utilitzades ja en la pre-història. És un simple dibuix de persona o animal, composat per unes quantes línies, corbes i punts. El cap sempre es representa per una rodona i, de vegades, trobem dibuixat els ulls, la boca o els cabells. Els braços, les cames i el cos també són línies rectes. Graffitis d’aquests característics símbols s’han trobar a parets, superfícies rígides en general, fets amb pedres o altres materials amb punxa.
beijing-olympic-sports-logo
Els egipcis o xinesos van emprar-lo per a crear logotips gràfics. El primer cop que es fa servir a nivell internacional és per la celebració dels JJOO de Tóquio al 1964. Les distintes modalitats del esports olímpics són semblants a les actuals. Avui en dia es fan servir per a numeroses finalitats i els trobem a semàfors o senyals de tràfic. En l’actualitat, aquestes figures es poden trobar a storyboards. També són habituals de les animacions en Adobe Flash i són un recurs recurrent en les xarxes socials. Tot això, fins arribar al món dels cómics. Títols com ‘ The Order Of The Stick’ ho demostren. Fins i tot, un dels més importants artites de graffitti (en l’estela de Banksy) firma com Stik. Fins i tot podem trobar pàgines totalment dedicades a aquests petits éssers simbòlics.

No comments:

Post a Comment

Tu opinión es importante

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...